Pagina's

donderdag 6 juni 2013

Boekverslag Spijt!


Mara, 1B.

Samenvatting van het boek:
David en Jochem zijn de hoofdpersonen van het het boek. Jochem wordt erg gepest door Sanne, Remco en Justin. David ziet het, hoort het, en haat het. Hij durft er alleen niets van te zeggen, bang dat hij zelf het slachtoffer wordt. David is smoorverliefd op Vera en op een klassenfeestje wil hij haar ook heel graag verkering vragen. Dan ziet hij haar met een andere jongen zoenen. David is helemaal in de war. Ondertussen gieten Sanne, Remco en Justin Jochem vol met likeur. Jochem wordt daar super misselijk van en moet overgeven. Sanne, Remco en Justin gaan nog verder en rollen Jochem door zijn eigen kots heen. Jochem zoekt steun bij David, maar David heeft genoeg aan zijn eigen liefdesverdriet. Hij kan Jochem er niet bij hebben. Jochem gaat naar huis. Tenminste, iedereen denkt dat hij naar huis gaat. De volgende dag is Jochem spoorloos. Hij is niet thuisgekomen die nacht.
David maakt zich ontzettend zorgen en gaat daarom naar hem op zoek samen met Jochems beste vriendin Nienke. Nienke zit niet bij hen op school en vind het verschrikkelijk dat Jochem gepest werd. Ze kon er niets aan doen en voelde zich machteloos. David en Nienke komen bij een meer waar Jochem en Nienke vaak kwamen. Zijn rugzak drijft op het water… Na een paar pogingen wordt ook Jochems lichaam opgedoken. David voelt zich ontzettend schuldig. Hij heeft er nooit wat van durven zeggen en hij wilt graag andere kinderen die gepest worden helpen. Omdat hij in de redactie van de schoolkrant zit, stelt hij een nieuwe rubriek in. Kinderen kunnen anoniem om hulp vragen of hun verhaal insturen. Ook maken ze een pestlijn. Net als de kindertelefoon, maar dan over pesten.
En, hij krijgt verkering met Vera. Toch nog.

Mijn mening:
Beoordelingswoorden: meeslepend en mooi.
Ik vind dit een heel mooi boek. De emoties voel je echt. Op het moment dat Jochem dood wordt gevonden hield ik echt mijn adem in. Ik wilde niet meer stoppen met lezen. Ik vind het prachtig geschreven. Alles wordt precies zo gezegd dat je het voelt. Het raakte me echt.

Vijf plaatjes uit het boek + een citaat:
‘Met haar arm duwt ze zijn hoofd naar achteren duwt ze zijn hoofd naar achteren en met haar andere hand giet ze de likeur in zijn keel.’


De likeur was voor Jochem echt de ‘druppel’. Hij kon het niet meer aan. Daarom heb ik de likeur uitgekozen.
Blz. 98

‘De redactie van de schoolkrant zit rond de vergadertafel.’
De schoolkrant speelt ook een grote rol in het verhaal. David zit bij de redactie van de schoolkrant en na Jochems dood richten ze ook een pestrubriek op.
Blz. 17

‘Hij zag hoe zijn klassenleraar een hand witte bloemen in het water neerliet, even bleef staan en daarna wegliep.’

Zelfs de klassenleraar pestte Jochem. Daar had hij zoveel spijt van dat hij elke keer weer witte bloemen in het meer neerliet.
Blz. 124

‘Wat dachten jullie van een pestlijn?’

Na Jochems dood richt de redactie van de schoolkrant een pestlijn op. Net zoiets als de kindertelefoon, maar dan speciaal voor pesten. Daar kunnen kinderen dan naartoe bellen als ze gepest worden en om hulp vragen. Ik vond dit ook een heel belangrijk stukje in het boek, omdat je dan ook voelt hoe ingrijpend de dood van Jochem was.
Blz. 126

‘Daarna komt David naar voren en leest een bladzij voor uit het dagboek van Jochem.’

Jochems dagboek heeft een grote rol in het verhaal gespeeld. Na Jochems dood werden stukjes van het dagboek voorgelezen en merkte iedereen pas hoeveel last Jochem heeft gehad van het pesten.
Blz. 121

Dit was mijn boekverslag van het boek Spijt! Het is geschreven door Carry Slee en persoonlijk vind ik het een heel mooi boek. Echt een aanrader. 

1 opmerking:

  1. het is een prachtige samenvatting, en ook een superleuk blog! nu alleen nog wat meer volgertjes;)

    BeantwoordenVerwijderen